tiistai 14. helmikuuta 2012

Liivinsuojatutoriaali

No niin, sitten on vuorossa tutoriaali liivinsuojien tekoon. Tämä siis vain minun tapani tehdä näitä. Tykkään tällaisista, koska suojat ovat reunoilta ohuet, joten ne eivät näy ohuenkaan paidan alta. Ja koska imuosat eivät ylety reunoille asti, suojat ovat hyvin pitävät (eli eivät johda helposti kosteutta reunojen kautta liiveihin).

Eli ensin valitaan materiaalit. Minä käytän ihoa vasten coolmaxia, kosteussulkuna pulia ja imuna bambufleeceä. Leikataan kankaista ympyrän mallisia läpysköitä. Pulista ja coolmaxista leikatut ovat halkaisijaltaan hieman reilut 11cm, imuosan isommat läpyskät 9cm ja pienemmät 7,5cm.


Seuraavaksi asetellaan imuosan bambufleeceläpyskät päällekkäin ja neulataan nuppineuloilla, eli näin:


Ommellaan ompelukoneen kolmipistesiksakilla pienemmän läpyskän reunoja pitkin imut kiinni toisiinsa.


Sitten neulataan imuosa coolmaxiin siten, että päällä on tuo isompi bambufleece. Imuosan voi neulata vähän kupilleen (eli keskusta on vähän kohollaan), liivinsuojista tulee siten paremman mallisia.


Sitten ommellaan imuosan reunoja pitkin kolmipistesiksakilla imuosa kiinni coolmaxiin. Huomasithan vaihtaa alalangan coolmaxin väriseksi! Ja tässä vaiheessa kannattaa tarkistaa myös, että ylälanka on tarpeaksi kireällä, ettei sen lenkit sitten näy coolmaxin oikealla puolella.


Seuraavaksi neulataan coolmax imuineen kosteussulun kanssa yhteen. Minä teen niin, että vähän venytän coolmaxia yli pulin reunojen, jotta liivinsuoja jo samalla vähän muotoutuu.. Tämä muoto näkyy paremmin alemmassa kuvassa.


Sitten vaihdetaan saumuriin ja surautetaan liivinsuojan ympäri. Tässä vaiheessa yleensä vielä vähän venytän coolmaxia sormilla, jotta sitä leikkautuu pois hieman enemmän kuin pulia.


Lopputuloksena siis liivinsuoja Pintsen tyyliin! :) Malliltaan hieman kovera, joten istuu hyvin liiveihin.

14 kommenttia:

 1. Hyvä ohje! Harmi, kun itsellä on imetys jo ihan loppusuoralla, niin ei näille ole enää käyttöä. Muuten olisin saman tien kokeillut. Minun omatekemät liivinsuojat (ennen ekaa raskautta tehdyt) olivat juuri sitä paksua mallia, joka helposti näkyi paidan läpi.

  VastaaPoista
 2. Kiitos ohjeesta, pistän kokeiluun kun suurin osa liivinsuojistani on sellaisia paksureunaisia.

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä tutoriaalista! Tein tänään ensimmäiset parit ja näähän on paljon huomaamattomammat kuin nuo kertakäyttöiset! Tulevat nyt sarjatuotantoon :)

  VastaaPoista
 4. Hei

  Ja kiitos ohjeesta. Olen aika aloitteja saumurin käytössä, joten haluaisin kysyä että saumurillako voi siis ommella huoletta käyttämättä leikkaavaa terää? Olen näet pohdiskellut juuri liivinsuojien saumurointia että miten tuo pyöreän muodon ompelu sujuu. Tai onko sinulla mahdollisesti jokin teollisuussaumuri tms. millä tuo on mahdollista?

  VastaaPoista
 5. heippa! Kiva, että tutoriaalista on ollut hyötyä! :)
  Anonyymi: Kyllä minä ompelin sen leikkaavan terän kanssa ihan perussaumurilla..

  VastaaPoista
 6. Kiitoksia tosi hyvasta ohjeesta! Nama on paljon parempia kuin kaupasta ostamani kestot!

  VastaaPoista
 7. Minä ompelin ihan vain kaksi flanellista leikattua ympyrää yhteen, mielestäni on huomaamaton ja sopii ainakin mun herkälle iholle. Eihän se tietysti riitä jos maitoa tihkuu paljon.

  VastaaPoista
 8. hei! hyvät ohjeet sulla, suunnilleen näin minäkin olen suojat tehnyt, paisti että tein ilman pulia. laitoin ihoa vasten bambujoustofroteeta, väliin samaa bambua ja flanellia erikokoisia ympyröitä, ulommaiseksi flanellia. huomasin, että kannattaa kiinnittää huomio langansuuntiin, että tulisivat suunnilleen samaten kaikissa ympyröissä. pysyy paremmin kuosissaan pesun jälkeen.

  VastaaPoista
 9. Kiitos ohjeesta! Suunnittelin lahjaksi tekeväni, enkä ole aiemmin itse tehnyt (vaikka pelkästään kestoliivinsuojia käytin itse).

  VastaaPoista
 10. Kiitos ohjeista! mulla ei saumuria ole, onnistuukohan ihan peruskoneella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, toivottavasti ohjeesta on apua!
   :) Eiköhän se ompelukoneellakin onnistu, koita vaikka kolmipistesiksakia reunoille.

   Poista
 11. Kiitos ohjeesta! Tuli kokeiltua niin coolmaxia kuin bambujoustofroteeta ihoa vasten ja bambu oli kyllä omaan makuun mukavampaa ommeltavaa. Tuo ympyrän saumurointi onnistui mulla parhaiten kolmella langalla (oikea neula pois), mutta voi myös olla harjoituksen puutetta ja PUL-tottumattomuutta :P

  VastaaPoista
 12. Kiitos yksityiskohtaisesta ohjeesta!

  VastaaPoista
 13. Hyvä ohje, tällaista juuri etsin, kiitos! :)

  VastaaPoista